Newsletter

strona główna » Press room » Artykuły prasowe » Województwo Śląskie szuka innowacji IT

Województwo Śląskie szuka innowacji IT

Celem klastra jest budowa sieci partnerów reprezentujących środowiska przedsiębiorców, uczelni wyższych, organizacji pozarządowych.

Jak piszą pomysłodawcy przedsięwzięcia, innowacyjność ma przejawiać się przede wszystkim w obrębie kreowania nowych produktów, ale również podejścia do wybranych procesów biznesowych. Wśród tych pierwszych pojawiają się zjawiska regionalnego cloud computingu czy rozwiązania wspomagające funkcjonowanie rozwiązań informatycznych klasy ERP. Twórcy klastra chcą również osiągać większą zdolność do generowania innowacyjnych metod zarządczych czy wymiany informacji w ramach systemów informatycznych.

Śląski Klaster IT, który tworzy obecnie ponad 20 podmiotów, powstał z firmy BPSC SA. W przedsięwzięcie włączyły się m.in.: Consorg SA, specjalizująca się w nowatorskich rozwiązaniach z obszaru budżetowania i controllingu, a także Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Uniwersytet Śląski oraz Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa.

ZOBACZ CAŁY ARTYKUŁ

tel. (32) 349 35 00